Implicare în proiecte alături de UAD

 

Expo Maraton

Competiția de proiecte expoziționale individuale “Expo Maraton” a fost inițiată în 2011 la inițiativa Compartimentului Relații Publice, Internaționale și Programe Culturale și Comunitare (CRPIPCC) al UAD și este organizată în fiecare an în luna mai, adresându-se studenţilor de nivel licență și masterat din cadrul universităţii. Finanțată ulterior ca proiect cultural (de AFCN în 2012, 2013, 2014, 2016 și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca în 2015 și 2017), competiția are ca scop principal promovarea debutului artistic al studenților UAD şi susţinerea artei contemporane. Edițiile succesive au determinat crearea unei adevărate platforme de lansare pentru tinerii artişti şi realizarea unui dialog real între comunitatea artistică și alte categorii socio-profesionale.

 

Gala UAD

Gala UAD Fashion Design este unul dintre cele mai așteptate evenimente de modă din ţară, prezentând, într-un cadru de excepție, creaţiile absolvenţilor de licenţă, respectiv de master din cadrul specializării Modă-Design Vestimentar. Beneficiind de participarea presei de specialitate și a numeroși parteneri din industrie, evenimentul constituie o importantă platformă de promovare pentru tinerii absolvenți. Inițiată în 1994, Gala UAD Fashion Design are loc la finalul lunii iunie / începutul lunii iulie a fiecărui an și reușește să creeze constant o platformă de promovare și comunicare compatibilă cu modul de funcționare al lumii modei la nivel internațional şi, implicit, o reţea de conexiuni extrem de importante pentru comunitatea de modă românească. Astfel, Gala UAD Fashion Design este un fenomen unic în peisajul învăţământului universitar artistic din România prin experienţa, relevanţa, eficienţa și evoluţia rezultatelor dovedite în timp. Într-un centru universitar de mare tradiţie în artă şi cultură, existenţa unui asemenea eveniment creează un cadru optim pentru prezentarea, expunerea şi susţinerea lucrărilor viitorilor designeri artişti care vor îmbogăţi imaginea artei contemporane.

 

Platforma absolvenților UAD

Expoziţia Absolvenţilor UAD, manifestare de tradiţie la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, este considerată cel mai important eveniment academic în care se face dovada talentului, educaţiei şi experienţei profesionale pe care tinerii absolvenţi o deţin. Prin acest mod de expunere, fiecărei generaţii de absolvenţi i se acordă o şansă egală de a se reprezenta şi de a se compara cu generaţiile anterioare, fiecărui absolvent oferindu-i-se posibilitatea creării unei expoziţii personale într-un cadru general.

Acest proiect mizează pe impactul produs asupra publicului larg și asupra profesioniștilor din România și străinătate (galeriști, curatori, critici de artă, specialiști în industrii creative, reprezentanți ai companiilor private, designeri, etc.) şi creează un ambient cultural de nivel internaţional. Este cel mai important eveniment al anului universitar, transformând spaţiul de panotare într-un adevărat centru de artă contemporană, unic eveniment de asemenea anvergură în România. Peste 2.000 de persoane sunt prezente în fiecare an la vernisajul Expoziției Absolvenților UAD și peste 7.000 de persoane vizitează expoziția pe întreaga sa durată.

 

Proiecte ASUAD

 

Arts Summer University

Arts Summer University (ASU) este un proiect educațional organizat de către Asociația Studenților Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (ASUAD) în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Acest proiect oferă elevilor interesaţi de domeniul artelor, în special de Universitatea de Artă si Design, posibilitatea unei experienţe unice care să îi ajute să ia o decizie cât mai conştientă şi informată pentru urmarea unei facultăţi în viitor.

ASU are ca scop principal familiarizarea elevilor de la clasa a XI-a cu mediul cultural și universitar din Cluj-Napoca, ca student UAD. Timp de două săptămâni, elevi absolvenți ai claselor a XI-a din liceele din România vor avea contact direct cu viața studențească, cu mediul UAD prin cursuri și ateliere sub îndrumarea cadrelor didactice UAD, activități sociale, vizite la expoziții și evenimente culturale din Cluj, simulări de examene și contact cu studenții ai UAD.

 

 

Kaleidoscop

Festivalul Kaleidoscop este cel mai recent proiect al ASUAD-ului, realizat prima oară în 2015, care pune la dispoziție comunității clujene workshop-uri, guest lectures și sesiuni informative despre domeniul artisitic și specializările UAD.

Astfel, festivalul Kaleidoscop deschide porțile UAD pentru 5 zile pentru a lăsa tinerii clujeni și nu numai să își îmbogățească cunoștințele despre cultură și artă și să își dezvolte diferite abilități practice din sfera artelor.

 

Artistic Anatomy

Artistic Anatomy constituie o colaborare între Asociația Studenților Universității de Artă și Design (ASUAD) și Organizația Studenților Mediciniști (OSM) prin care se propune un schimb de cunoștințe între studenţii celor două universităţi. Scopul proiectului este de a înțelege mai bine noțiunile anatomice lucrând aplicat cu anatomia corpului uman (studiu pe cadavre), cât și o mai bună înțelegere plastică  a acestora.